Nyhet

Bulgariskt kvalitetsvin

6 maj, 2020

Bulgariskt kvalitetsvin
med egen karaktär

Bulgarien var länge mest känt för sitt lågprisvin. Det mesta av vinet härifrån kostar fortfarande mindre än genomsnittet på Systembolaget. Men på den unga vingården Abdyika gör man en ambitiös satsning på högkvalitativa viner på inhemska druvor. Det ger vin med verklig karaktär.

Text Anders Ström Foto Johannes Rousseau
Vin & Bar nr. 2 2020

Vingården Abdyika grundades 2005 av Tsviatko Ganev med familj och ambitionen var att framställa kvalitetsvin från Bulgarien. Tsviatko hade kommit in i sextioårsåldern och ville prova på att göra vin i sitt hemland som han lämnat för Sverige i början av sjuttiotalet. Innan dess hade han ägnat några decennier åt att göra affärer i världen för Ericsson. I yrket var han ingenjör.
Medan andra ägare valde vingårdar vid Svarta havet som var turistmagneter sökte sig Tsviatko inåt landet till ett landskap där det odlats vin i flera tusen år. Till en del påminde området om Toscana. För honom var det givet att välja en lokal druva. Melnik hade vissa likheter med Italiens signaturdruva sangiovese enligt Tsviatko. Druvan som blev kännemärket för Abdyika gav vinet en speciell smak. Det fick en egen karaktär med inslag av röd frukt, jordgubbar och mogna körsbär.
Vingårdens fokus är rött vin, men man gör även rosévin på enbart melnik och vitt vin på chenin blanc. Idag har Abdyika ett sjuttiotal ägare, varav de flesta är svenskar. Som ägare har man möjlighet att köpa in sig i förväg på varje årgång. Resten av vinet säljs bland annat i Sverige via Systembolagets beställningssortiment.

VINGÅRDEN LIGGER i sydvästra delen av Bulgarien där de fyra bergen Pirin, Belasica, Alibotush och Ograzden bildar den vidsträckta Strimonadalen. Melnik är tillsammans med mavrud landets inhemska druvor. De har båda sin hemvist på det trakiska låglandet i södra Bulgarien, inte så långt från gränsen mot Grekland
Abdyika kommer från namnet på sluttningen där gården ligger. Det mycket gamla ordet härstammar från persiska ab, som betyder jag, och latinets di, som betyder gud. Fritt översatt betyderdet gudagåva. Det ser odlarna och vinmakaren som ett uttryck för vad druvorna och jordmånen ger. I området har det gjorts vin sedan urminnes tider.
Det noggranna arbetet för hand med odling, skörd och tillverkning på vingården är något helt annat än vad Bulgarien var känt för tidigare i väst. På åttiotalet förknippades vinlandet främst med lågprisvin i stora volymer på internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot och chardonnay. Abdyika var redan från början inriktat på småskalig produktion av kvalitetsvin på lokala druvor. Efter femton år är man på god väg att bygga upp en kvalitetsportfölj med vin som ingen annan producerar.

JORDMÅNEN PÅ Abdyika är rik på mineraler som järn, fosfor, kalium och kalcium, både på ytan och i djupet. Mager och mineralrik jord ger goda förutsättningar för odling av druvor. Inte minst för melnikdruvan som trivs här till-


sammans med de lite mer lättodlade klonvarianterna ruen och melnik –55. Odlingen av dessa lokala varianter kombineras med bordeauxsorterna cabernet sauvignon och merlot.
Melnik är en välkänd och uppskattad druvsort hos lokalbefolkningen i Bulgarien. Druvorna är mörkröda, medelstora och runda. Det är de breda bladen som har gett druvan sitt namn. Det här är en lite kinkig druva. Melnik tål inte frost, vill ha lång mognadstid ända in i oktober och kräver extremt mycket sol. Det gör att druvan trivs bra i det bulgariska mikroklimatet. Färgen är lätt rubinröd. Vinet är fylligt, friskt och fruktigt med en fin kryddighet. Tanniner och syra finns där, men vinet är relativt lättillgängligt. Särskilt tillsammans med en snutt cabernet sauvignon eller merlot, som gör vinet lite mjukare. Lufta vinet ordentligt innan du dricker det.

PÅ ABDYIKA GÖR man vin på melnikdruvan och olika blandningar. Andelarna av de olika
druvorna bestäms av vinmakaren Ivo Todorov och ledningen för Abdyika. Ambitionen är att få fram ett välbalanserat friskt vin, som ofta har en relativt hög alkoholhalt (14–14,5 procent) och markerade sammetslena tanniner. Alla vinerna är gjorda för att lagras och behöver några år på flaska.
Abdyikas linje av röda viner består av tre konsekventa serier. Melnik Tradition är vin som är typiskt för regionen, Estate Blend är ett uttryck för vingården och First Selection ska vara ett fine wine som man vill nå de verkliga finsmakarna med.

VINGÅRDEN SYSSELSÄTTER ett tjugotal personer som gör det möjligt att göra högkvalitativa ekologiska viner i Bulgarien. Den totala årsproduktionen är 50 till 60 ton druvor. Det gör drygt ett kilo druvor per ranka eller omkring 45 000 till 50 000 flaskor vin per år. Hantverksmässigheten gäller också ekfaten som man lagrar vinet i. De tillverkas i en grannby och rostningen av träet görs över öppen eld enligt ett eget recept som tagits fram för att passa melnikdruvans karaktär.
Tsviatko Ganev är fortfarande delägare i vingården Abdyika, men numera delar han ägandet med vinmakaren Ivo Todorov och ett stort antal vinintresserade svenskar. Med en ambition att göra ett alldeles eget vin växer man sakta in i vinvärlden.

 

 

PREUSSWINE

Preuss International AB
Smedsgränd 9
753 20 Uppsala
Org.nr: 556811-4432

© Preusswine. All rights reserved. (GDPR)